Det så sort ud som aldrig før for Frederikshavn White Hawks, da man fredag aften mødte SønderjyskE. Bagud 1-5, udspillet og helt væk iscenesatte høgene det mest utænkelige comeback, man kan forestille sig og vandt 7-5.

Stillingen i Metal Ligaen ser ved første øjekast fornuftig ud, hvis man har Frederikshavn White Hawks-brillerne på. Inden aftenens kamp mod SønderjyskE havde høgene placeret sig på den fjerdeplads, der lige præcis giver adgang til Final 4, og man var tre point foran netop SønderjyskE. Final 4 gøres som bekendt op efter 16 kampe, og de fire bedst placerede spiller om den pokal, som White Hawks på dejligste vis fik hevet i land i februar. Men tabellen lyver en smule, for White Hawks har sammen med Odense Bulldogs spillet flest kampe af alle i Metal Ligaen, og derfor har holdene lige bag ved frederikshavnerne mulighed for at hente ind. Af lige præcis denne årsag var aftenens kamp mod SønderjyskE af stor vigtighed.

Publikum i Nordjyske Bank Arena blev igen præsenteret for nye kæder i White Hawks-opstillingen. Jari Pasanen er kendt for ofte at ændre i sine kæder. Ret interessant var det, at to importspillere – Kyle Hope og Liam Folkes – tog plads i fjerdekæden. Det virkede som et taktisk kneb, der tog højde for, at SønderjyskE kom til Frederikshavn med meget få spillere. Og så måtte man i øvrigt konstatere, at Aleksandr Bumagin igen var fraværende hos høgene.

Den første periode indledtes ret intenst fra begge sider. Pasningerne sad ikke altid på bladet, men tempoet var højt, og der skete noget i begge ender af banen. White Hawks havde en stor mulighed for at komme foran, da man pludselig var fire mod én i et kontraangreb. Lucas Andersen fik to chancer i forbindelse med det angreb, men kunne ikke score. Efter knap 7 minutters spil kom SønderjyskE foran, og det var nærmest en foræring. Steffen Frank – den tidligere White Hawks-profil – kunne nærmest spadsere igennem høgeforsvaret, og især Mathias Mølgaard så skidt ud i den situation. Det vidste han også godt selv. Han ærgrede sig gevaldigt efter scoringen. Nogle minutter senere var der bud efter udligningen. Joakim Blichfeld fandt med en fin aflevering Borck Beukeboom, der var fri, men skød lige i maven på SønderjyskE-keeper Patrick Galbraith. Mathias Mølgaard var i angrebet kort efter tæt på at gøre skaden god igen. Han modtog pucken i banens højre side og sendte et hårdt trækskud afsted. Desværre tog det overliggeren. Med halvandet minut igen burde det være blevet 1-1. Joakim Blichfeld holdt og holdt på pucken, og til sidst fandt han Sebastian Brinkmann, der kun skulle sætte stokken på. Det fik han også gjort, men Patrick Galbraith nåede mirakuløst at få en benskinne på. Ikke flere scoringer i en meget lige periode.

I starten af den anden periode fik hjemmeholdet endelig udbytte af de store chancer. Mads Larsen hamrede et slagskud ind bag Patrick Galbraith, og det var efter fint forarbejde af Gorm Topholt og Thomas Søndergaard. Spillet bølgede herefter frem og tilbage, og der var halvstore muligheder i begge ender. En stor fejl i SønderjyskE-forsvaret gav en åben mulighed til Jesper Jensen. Han trak dog ind i banen og fik ikke afsluttet ordentligt. To gange Mads – Larsen og Eller – så sig sure på hinanden, og de fik begge to minutter for roughing. Så spillede man fire mod fire, og i det spil blev begge hold farlige. Men mål skulle der ikke komme ud af det hele. Der var som sagt et antal hel- og halvstore chancer i begge ender med mellemrum, men kun SønderjyskE formåede at udnytte én af dem. Cam Brown havde pucken i venstre side i White Hawks-zonen, og det så ud til, at hans skud ramte en stok og snød Mathias Seldrup. Målet var i hvert fald en kendsgerning, og SønderjyskE var igen foran. 2-1 til holdet fra Vojens inden de sidste 20 minutter.

Hvis man havde troet, at hjemmeholdet ville komme vilde og stålsatte ud til den sidste periode, så blev man slemt skuffet. SønderjyskE lukkede kampen på de første 2 minutter og 47 sekunder. Her lavede man hele tre mål. Det sejlede i White Hawks-forsvaret, og SønderjyskE fik ved flere lejligheder lov til at brodere sig igennem. Yannick Vedel og Martin Eskildsen med to mål ændrede stillingen fra 1-2 til 1-5, og så var den kamp afgjort. Hvis altså – og hør nu godt efter – hvis altså det ikke var fordi man i Nordjyske Bank Arena denne fredag aften skulle blive vidne til et af de største comebacks i dansk ishockeys historie. I årevis vil ishockeyfolket i Frederikshavn bekræfte hinanden i, at de var der den aften, da Frederikshavn White Hawks gravede sig ud af moradset og iscenesatte det vildeste målorgie. Det går simpelthen over i historien. Her kommer forklaringen: to minutter efter SønderjyskE 5-1 kasse, reducerede hjemmeholdet ved Lucas Andersen. 30 sekunder senere reducerede Justin Shugg yderligere til 3-5. Stemningen var stadig en smule mat i Nordjyske Bank Arena, men anede man en vending af kampen. Da Lucas Andersen med sit andet mål gjorde det til 4-5 begyndte det at ligne noget, og man kunne se, der pludselig kom ild i øjnene på hjemmeholdet. Mario Simioni tog timeout og håbede at kunne sætte en prop i. Det lykkedes ikke. Med fem minutter igen udlignede Lucas Andersen. Hans tredje mål gav vild jubel i en arena, der ellers havde været helt tavs. Dygtige Mads Larsens sendte 40 sekunder senere et trækskud mod mål, og den fik også lov til at sejle ind. Så havde White Hawks vendt det hele på hovedet, og afslutningen blev nervepirrende. Simioni tog sin keeper ud og satte en ekstra marksspiller ind. Det gav ikke noget i den ende, Simioni havde ønsket. Til gengæld fik Joakim Blichfeld muligheden for at score sit første mål i den hvide trøje. Det gjorde han elegant og sikkert i åben kasse. Man fatter det ikke, men White Hawks laver seks mål i den sidste periode og vinder 7-5 efter at have været helt væk og bagud 1-5. Det tager mange år, før man igen vil opleve noget lignende i nogen hal i Danmark. Stakkels dem, der gik før tid eller slukkede for tv´et. De græder nu. Vi andre glæder os over, at vi nu har en hel weekend at fryde os i. Helt da ……….hvor var det vildt. I love this game.

 

Kampen i tal:

Frederikshavn White Hawks – SønderjyskE   (0-1, 1-1,

 

Målscorere:

07.49:                 0-1: Steffen Frank

23.18:                 1-1: Mads Larsen (Topholt, Søndergaard)

34.12:                 1-2: Cam Brown (Harms)

40.17:                 1-3: Yannick Vedel (Harms, Brown)

41.12:                 1-4: Martin Eskildsen (Boysen, Holm)

42.47:                 1-5: Martin Eskildsen (Holm, Boysen)

44.42:                 2-5: Lucas Andersen (Jensen, Bjerrum)

45.15:                 3-5: Justin Shugg (Andersen, Krag)

49.49:                 4-5: Lucas Andersen (Rubins)

55.17:                 5-5: Lucas Andersen (Krag, Folkes)

55.54:                 6-5: Mads Larsen (Blichfeld)

 


VIDEO: White Hawks - SønderjyskE Kampmagasinet Pucken klar til fredagens kamp