Enten slutter en problematisk og temmeligt skuffende sæson for Frederikshavn White Hawks tirsdag aften, eller også forlænger man livet i Metal Ligaen og kan se frem til kvartfinaleopgør mod Aalborg Pirates startende fredag aften. Det er make or break for et frederikshavnerhold, som risikerer for første gang i 28 år ikke at være en del af slutspilskampene i dansk ishockey.

Mulle ville så gerne være med i hulen. Han skulle bare lige spise en skovsnegl først. Du undrer dig måske over indledningen, men helt ved siden af er den vel ikke. Udsagnet er hentet fra den danske Bille August-instruerede ungdomsfilm Zappa, der i 1980´erne fyldte biograferne, og der kan sagtens trækkes en lige linje fra dansk filmhistorie til moderne Metal Liga-hockey. For Frederikshavn White Hawks vil så gerne være med i det gode selskab, man skal bare gennemgå uhyggelige trængsler, før det bliver en realitet.

Inden vi kommer til selve hockeyen, får du lige et par indskudte sætninger: i halvfemserne arbejdede jeg sammen med skuespilleren, der lagde krop til figuren Mulle. Morten Hoff hed han, og han fortalte mig en gang, at han faktisk fik en rigtig skovsnegl i munden. I prøverne i forbindelse med scenen lod Bille August Morten Hoff tygge på en vingummisnegl, der lignede en rigtig snegl, men uden at fortælle det til hovedpersonen selv – altså Morten Hoff – skiftede August vingummien ud med den rigtige vare, da det gjaldt. Det stod i manuskriptet, at skuespilleren skulle kaste op i scenen, og det viste det sig at være mere end nemt at få Hoff til. Han skulle bare tygge på en rigtig skovsnegl.

Nå, White Hawks vil gerne være med blandt de otte bedste, når der kommende fredag indledes play off i Metal Ligaen, og det har man stadig muligheden for. Det kræver en sejr tirsdag aften over Rødovre Migthy Bulls, og om den kommer i ordinær tid, i overtid eller efter straffeslag er ligegyldigt. Den skal bare komme. Og det er naturligvis konditionerne for begge hold. Vind kampen og vær med. Længere er den ikke.

White Hawks havde søndag en oplagt lejlighed til at lukke debatten om, hvem der tager den sidste slutspilsplads. Men opgøret mod høgenes onde ånd fra Odense Bulldogs udviklede sig kaotisk og træls og endte med en 1-0 bet, og derfor er kampen tirsdag mod Rødovre blevet til den endelige finale, som mange havde forventet. Og isoleret set – med neutrale øjne, hvis man kan finde dem frem – så kan man argumentere for, at man hermed på den mest sportslige fair måde får afgjort, hvem der får retten til at møde Aalborg Pirates i Sparekassen Danmark Isarena på fredag. Metal Ligaens to dårligste hold, det piner i hjertet at konstatere det, Frederikshavn og Rødovre, har igennem det meste af 2023-2024 kampagnen ligget nederst i tabellen, og det har stået malet i gammelt kaffegrums, at den allersidste kamp, hvor de to hold mødes i Holger Danske Arena, kunne blive udslagsgivende. Det scenario har vi altså nu.

Fra samtaler med spillere og trænere i White Hawks ved jeg, at man gerne ville have undgået det store drama mod Rødovre i sidste kamp. Det lykkedes desværre ikke. Så nu må man stå sammen som hold og løse en yderst svær opgave, hvis man vil redde æren og noget af denne sæson. Optimistisk set kan man konstatere, at høgene stadig kan afgøre kvartfinalen selv.  På den pessimistiske side fylder det noget, at Rødovre i denne sæson har været bedst indbyrdes. Og Mighty Bulls har blandt andet vundet de seneste to indbyrdes opgør i det storkøbenhavnske. Men jeg erindrer lige om, at White Hawks i ét af nederlagene – det, der kom i oktober – var spildominerende i det meste af opgøret og foran 3-0. Inden man altså tillod, at Rødovre kom med og slutteligt også fik scoret sejrsmålet.

White Hawks har stillet en fri bus til rådighed for de fans, der vil med for at støtte holdet. Bulletinerne går på, at der snart er meldt alt udsolgt, og det er gode nyheder. Høgene får brug for al opdrivelig opbakning. Heldigvis ved vi også, at mange eksilnordjyder typisk dukker op for at heppe med. Og vi andre – med Metalligaen.tv-abonnement, naturligvis – følger spændt med hjemmefra. Supertirsdag. Forhåbentlig også, når den er slut. Så æd da den skovsnegl!

Rødovre Migthy Bulls – Frederikshavn White Hawks spilles tirsdag klokken 19.00.


SOMMERFERIE: White Hawks taber sidste drama mod Rødovre White Hawks tabte efter forrygende fight - Skæbnekamp tirsdag i Rødovre